Какви са таксите при теглене на пари в брой?

Комисионната за теглене на пари в брой от банкомат е източник на допълнителни доходи за банковите организации при продажбата на услугите си. Много банки обаче извършват подобни операции, без да налагат такси, но при определени условия. Кои са те, кога и колко Ви вземат в дадени случаи?

Кога се налагат такси при теглене на пари в брой

Увеличението на банковите активи е целта на финансовата и кредитната дейност, развивана от съответните търговски организации. То може да бъде реализирано чрез въвеждане на различни такси за заплащане на предоставяните услуги. Един такъв източник на доходи е комисионната при изтегляне на пари в брой чрез дебитна или друга карта от банкомат. Това е стабилен източник на доход, позволяващ увеличаване на икономическата стабилност на кредитната институция.

Удържаната сума обикновено е малка и се начислявана на сметките на частните потребители веднага след тегленето на пари в брой. Нейният размер се определя от вида на картата, валутата при транзакцията и т.н. Съществува също и дневен лимит на общодостъпните за изтегляне средства. Ето и някои случаи на таксуване:

  • Определена комисионна може да Ви бъде наложена във вид на месечна такса, която се удържа автоматично от салдото на разплащателната сметка. Това се налага поради ежемесечното обслужване, съхранение и защита на паричните средства;
  • Таксуване се прилага при теглене от кредитна карта например. Комисионните тук са доста големи и подобно средство става нерентабилно за използване по този начин;
  • С доста висока комисионна може да бъдете ощетени също и при изтегляне в кеш на чуждестранна валута, придобита в България.

Кога банката не налага такси

За щастие, съществуват и случаи, в които няма да бъдете таксувани при теглене на пари в брой. Условието обаче е да отидете до обслужван и поддържан от банката ATM, към която е и Вашата разплащателна сметка. В този случай няма да бъдете таксувани допълнително, но това не Важи за всички банкови институции в България.

Другият случай, в който има вероятност да не бъдете таксувани, е ако използвате банкомати на партньори на банката, поддържаща Вашата разплащателна сметка. Често се срещат и услуги, лишени от допълнително заплащане при безконтактни разплащания.

В какъв размер е таксуването

Публикуваните цени могат във времето да варират, така че е препоръчително да се ползват като ориентировъчни. Например при използване на банкомат на “Вашата” банка, ако не е безплатно, то е около 0,19 лв., а при банкомат на друга банкова институция ще трябва да платите около 0,99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *