Какво е овърдрафт?

Често ли се нуждаете от пари за спешни случаи, които във възникналия момент не можете да си позволите? Овърдрафтът ще Ви помогне! Ще разгледаме неговите предимства и недостатъци, отделните видове и предназначение.

Какво представлява овърдрафтът

Според значението на думата буквално се превежда като “над чертата”. Това е краткосрочен кредит за оборотно ползване и е с фиксиран лимит и срок, в който кредитополучателят трябва да го върне. Представлява чудесен финансов инструмент, подходящ за спешно възникнали случаи. Сумата се усвоява директно по разплащателната сметка на кредитополучателя, в която получава месечната си заплата.

Това е лесен кредит, за чието получаване не предоставяте никакви документи за разходи или приходи. Не Ви е необходим поръчител или друг вид гаранция. Овърдрафтът може да бъде обезпечен чрез определени активи, но не винаги е задължително. Подобен заем много прилича на кредитните карти, но съществуват определени съществени разлики. Например кредитната карта е разплащателно средство и в повечето случаи таксите и лихвите са по-високи.

За какво служи

Овърдрафтът е кредитен инструмент, предназначен за оборотно ползване дори и в случаите, когато средствата от редовната Ви месечна заплата са изчерпани. С него плащате различните си сметки и други разходи. Отпуска се от банката, в която се намира разплащателната Ви сметка и вноските за неговото връщане се изтеглят автоматично след постъпване на средства.

Какви видове има

Съществуват няколко вида овърдрафт, но най-значимите от тях са:

  • Ипотечният – ако веднъж сте погасили главницата по ипотечния си кредит, можете да изтеглите отново същата сума за период от около 5 години;
  • Фирмен – отпуска се в случай че фирмата Ви е влязла в преразход поради възникнали неочаквани финансови харчове.

Какви са недостатъците

За съжаление, както при останалите видове кредити има недостатъци, така е и при този. Според мнения годишната лихва е почти същата, като тази при кредитната карта – около 13-14%. При използването на овърдрафт винаги Ви се начисляват лихви, които при кредитната карта липсват в гратисния период.

Какъв е размерът на кредита

Обикновено размерът се договаря в зависимост от месечните доходи на кредитоискателя, но той не надвишава 3 месечни заплати при физическите лица. Сумата при юридическите лица се определя индивидуално, съобразно оборотите на фирмата.

Има възможност за предварително изчисляване на вноските по връщането на заема чрез специалните онлайн калкулатори. Те изискват въвеждане на съответните данни и за секунди ще получите точни цифри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *