Какво е рефинансиране на кредит?

Много хора днес прибягват до тегленето на потребителски кредити за покриване на дадени нужди и задължения. Това в последните години направи доста популярна и услугата за рефинансиране. Какво представлява и кога е необходима?

Какво представлява рефинансирането на кредит

Основното предназначение е нуждата от подобряване на условията по обслужването и изплащането на дадено задължение. Това може да важи както за краткосрочните заеми за малки суми, така и за дългосрочните ипотечни задължения с големи размери на дължимата сума. Основно влияние се оказва върху срока на погасяване, лихвения процент и дори размера на месечната вноска. Ако сте с повече от един кредит към различни финансови институции, рефинансирането обединява задълженията в една полица и дори позволява изтеглянето на още една сума.

Тоест, в случай че условията по настоящото задължение са непосилни за Вас и искате да ги облекчите, рефинансирането на кредита ще спомогне за това. Необходима е простата замяна на този заем с друг, предлагащ по-поносимо обслужване. Естествено, за целта Вие трябва да успеете да убедите кредитните институции, че ще имате възможност да обслужвате новия заем. За щастие, от тази услуга днес вече могат да се възползват и частни лица без доходи, без поръчител, с индивидуално достигане на изгодни и за двете страни погасителни условия.

Кога се налага да го използваме

Ето няколко разпространени случаи, в които хората прибягват до рефинансиране на кредит:

  • На по-ранен етап по спешност е изтеглен заем с лоши параметри, след което се търси вариант за тяхното подобряване;
  • Задължението се обслужва до определен момент, в който настъпват промени в доходите, те намаляват и кредитополучателят започва да изпитва трудности;
  • В периода на изплащане на едно задължение възниква спешна нужда от допълнителни средства. Рефинансирането създава предпоставка за кандидатстване за заемане на нова сума;
  • При изплащане на няколко кредита, които могат да бъдат обединени в една полица. Така се подобряват лихвените проценти и се оптимизират месечните вноски значително, облекчавайки условията за обслужване на дълга.

Какви документи са необходими

Всяка кредитна институция има свои изисквания за осигуряване на необходимите документи, така че е редно да се обърнете към консултант на Вашата банка. Така бързо и лесно ще разберете дали отговаряте на условията за кандидатстване, още преди да се втурнете във вадене на необходимата документация. Разбира се, връзката днес може да стане и онлайн, спестявайки много време и усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *