Как да обединим кредитите си?

Според официална статистика всеки трети българин има нужда от повече финанси и изплаща повече от един кредит. Подобна тежест може да бъде облекчена чрез обединяване на задълженията. Кога е възможно и как се прави рефинансиране?

Възможно ли е и в кои случаи обединяването на няколко кредита в един

Наричано още рефинансиране, обединяването на няколко кредита е често срещана практика сред хората, желаещи да облекчат изплащането на своите заеми. Това може да Ви помогне да намалите лихвения процент с удължаване на срока за изплащане на задължението или да намалите срока и крайната сума за връщане чрез по-високи месечни вноски.

Възможно ли е обаче обединяване на кредитите, ако те са от една банка? В случая, когато комбинирате няколко задължения, това се нарича консолидация на дълга. Тоест, Вие започвате на определена дата да правите по една вноска всеки месец, вместо по две или повече.

Ако заемите са бързи или от различни банки, възможно ли е обединяването им? Подобна опция за съжаление не е достъпна, тъй като отделните институции не могат едновременно да си сътрудничат при консолидация. Въпреки това за преструктурирането на дълга в няколко банки има инструмент: заетите пари от две кредитни институции например се покриват от трета, на която Вие изплащате цялата сума. За услугата можете да кандидатствате дори и без поръчител, както и при просрочени задължения.

В кои случаи е възможно рефинансиране

Съществува опция за изплащане на текущите кредити чрез заемане на средства или чрез възползване от специални преференциални програми. Другият вариант е плащането на един от дълговете и погасяването само на лихвите по втория до неговото пълно изплащане. После концентрирате усилията си върху втория до неговото пълно елиминиране.

Какви стъпки е необходимо да се предприемат

За обединяване на заемите си, следвайте стъпките:

  • Намерете подходяща банка и компания за бързи заеми, която ще одобри сума по системата за рефинансиране;
  • Важно е това да се случи при изгодни за Вас условия;
  • Оформете съответния договор;
  • Вземете сумата по рефинансирането на задълженията и изплатете текущите си заеми.

Можете да посетите банков клон или офис на друга небанкова институция, където ще трябва да попълните необходимите документи за кандидатстване. Важно е тук да знаете, че всяка кредитна или банкова институция има своя индивидуална политика за действие, с която Вие ще трябва да се съгласите, така че се налага предварително да се запознаете с нея.