Как се прави онлайн банкиране?

На фона на разярилата се пандемия от COVID-19 и желанието на много хора да пестят време за ходене по банките, онлайн банкирането е все по-често предпочитан инструмент за финансови транзакции. Какво представлява той и как се прави, безопасен ли е?

Какво представлява онлайн банкирането

Това е банкова услуга, позволяваща извършване на парични преводи или получаване на такива през интернет от една потребителска или фирмена сметка в друга. Чрез онлайн банкирането се наблюдава история на транзакциите, на приходите и разходите, може да се гледа подробна информация относно пристигащите и изпратените средства. 

Съществуват два вида банкиране: онлайн и мобилно. В първия случай става дума за работа през настолен компютър или лаптоп. При извършване на паричен превод по този метод за максималната сигурност на данните се изисква допълнителна верификация чрез прилагането на електронен подпис или токен. Във втория, операцията се извършва през мобилни устройства – таблет, смартфон и т.н.

Как се активира и използва

За да се възползвате от електронното онлайн банкиране на различните банки, трябва да преминете през следните стъпки:

  1. Проучете условията на банката, на която сте абонат и нейните цени – може да се случи след посещение на сайта и отиване на раздел “Общи условия” или друго;
  2. Регистрация – за целта в клон на банката се попълва заявление за активиране на онлайн банкиране, след което ще получите плик с Вашата парола и потребителско име;
  3. Изберете активни или пасивни да бъдат правата Ви – в първия случай правите парични преводи от Вашата разплащателна сметка към друга. Във втория, тази опция няма да е налична, но е активна проверка на сметката и гледане историята на тегленията и получените средства;
  4. Изберете начин за верификация – когато сте с активни права за парични преводи, можете да верифицирате транзакциите по два начина: чрез SMS код, който ще получите и трябва да въведете след нареждане на транзакцията. Чрез Токен, представляващ случайно генериран цифров код, който се въвежда плюс PIN кода на устройството.

Безопасно ли е

100% безопасност няма никога и никъде, но със сигурност може да се каже, че банките днес инвестират доста средства в защита на личните данни и криптиране на връзката за предотвратяване на неоторизиран достъп и източване на информация. Също така при определени правила може значително да се повиши нивото на сигурност. Например често сменяйте паролата си за достъп, не давайте на браузъра си да я помни, излизайте от акаунта си чрез бутона “изход” и активирайте опцията известяване при движение по сметката.