Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?

Обичайно кредитните и дебитни карти на външен вид и по функционалност доста си приличат. И двете изобразяват името на титуляра, 16-цифрения номер, датата на изтичане на валидността и т.н. И двете се издават от банка, може да се пазарува във виртуални търговски обекти или във физически, но каква е съществената разлика между тях?

Какво представлява кредитната карта

Представлява разплащателно средство, издавано предимно от банки и други финансови институции. Дава възможност за пазаруване със заемни пари, които после според изискванията трябва да се възстановят с лихва. За издаване се кандидатства в банката или онлайн, а одобрението и активирането траят няколко часа.

Използването на кредитна карта дава на потребителя допълнителен контрол над плащанията, тъй като в края на всеки месец се издава подробна справка. В зависимост от похарчената за месеца сума имате няколко седмици за нейното възстановяване и плащане на минимална такса за поддръжка. При закъснения и нередовни плащания се начислява лихва. Поради това експерти съветват изплащането на дълга да става възможно най-бързо.

Какво представлява дебитната карта

Дебитната, също като кредитната, представлява платежно средство, но с тази разлика, че при дебитната парите са си лично Ваши и не ги вземате назаем от банката, както е при кредитната. Разплащанията се извършват директно от личната Ви банкова сметка чрез дебитната карта. В този случай се дължат по-малко или никакви такси, което не може да се каже за другия вид платежно средство.

Съществуват и виртуални сметки, осигуряващи максимална и пълна защита срещу неоторизиран достъп. Те са предназначени само и единствено за онлайн пазаруване, като имате възможност за нейното захранване със собствени пари от сметката Ви. Подобно интернет разплащателно средство е лишено от магнитна лента и ПИН код, позволявайки само онлайн пазаруване от местните и чуждестранни сайтове, съответно в лева или евро и е без такси.

Коя да изберете

Когато се чудите дали единия, или другия вид да изберете, обърнете внимание на следните особености:

  • Имате ли проблеми с харченето и управлението на дълга? Ако отговорът на въпроса е положителен, по-добре е да използвате дебитна карта;
  • В случай че можете да си контролирате харчовете, добре управлявате финансите си и искате да пестите при пазаруването, то използването на кредитна сметка е изгодно;
  • Ако се опитвате да оправите банковата си история и да имате възможност да теглите по-големи кредити за скъпа покупка, то използването на разплащателна сметка с пари назаем също е добър вариант.