Какви са стъпките при покупка на жилище с ипотечен кредит?

Покупката на собствен дом е най-често срещаното начинание сред младите двойки и семейства, но в подобен случай често следва объркване при необходимост от изтегляне на ипотечен кредит. Ето защо, по-долу ще дадем някои съвети относно избора на правилното жилище, необходимите документи и стъпките за покупката.

Как да изберете новото си жилище

  • Къде искате да живеете: в апартамент или къща;
  • Старо или ново строителство да бъде;
  • Колко стаи трябва да притежава новият Ви дом? Колко деца имате или планирате да имате;
  • Имате ли предпочитания за етаж;
  • Помислете относно желанието Ви за изложение на апартамента! Често избягвани са северозападното и северното изложение заради студовете;
  • Обзаведен и ремонтиран дом ли търсите, или Вие искате да си го обзаведете по свой вкус?

Това са основните особености, над които трябва да се замислите, когато правите огледи и избор на подходящото жилище за покупка. Помислете над кои от тези критерии не могат да се правят компромиси и кои от тях подлежат на определена промяна, което значително ще улесни избора.

Кои са основните стъпки при покупката чрез ипотечен кредит

Когато вече жилището е избрано, идва моментът за определянето на ипотечния кредит. Ето защо, първият етап е неговото предварително одобрение. Много от потребителите правят грешката да се възползват от тази стъпка на по-късен етап, но тя трябва да е първа. Одобрението се извършва на база състоянието на имота и минималния доход на кредитоискателя. Предварителното одобрение на заема дава възможност на потребителя да научи по-рано какъв ще бъде максималният размер на отпуснатия заем, лихвен процент, размер на лихвите и други условия.

Стоп-капарото е следващата стъпка, позволяваща Ви да запазите жилището до момента на неговата покупка и то да не бъде продадено по време на уреждане на формалностите около сделката. Сключването на предварителен договор между купувача и продавача е следващата важна стъпка, след изготвянето на пазарната оценка и определянето на условията по покупко-продажба.

Договорът за заем е поредното стъпало по пътя към покупката на нов дом с ипотечен кредит, изискващ финалното постановление от нотариус и одобрението на заема.

Усвояването на ипотечния кредит води до вписване на жилището в Агенцията по вписванията и превеждане на сумата по сметка на продавача. Чак след подписване на приемо-предавателен протокол между двете страни получавате право на владение върху имота.

При предварителното определяне на месечните вноски по ипотечния кредит можете да използвате и безплатните онлайн калкулатори. Така по-прецизно ще си направите бюджета за вноските и ще прецените до колко изгоден ще е този заем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *