Какво се случва, ако не върнеш бърз кредит?

Бързите кредити са чудесен финансов инструмент за получаване на пари на заем при внезапна нужда. Какви проблеми могат да възникнат при некоректност с връщането, като закъснения с вноските или липса на такива. Какво може да предприеме кредиторът срещу Вас и как да се защитите?

Какви ще са последствията, ако не върнеш бърз кредит

Обикновено в подписания договор за изтегляне и връщане на бърз заем има заложени клаузи, описващи последствията за кредитополучателя и възможните действия за предприемане от кредитора. Дори и само един ден просрочие на месечната вноска започва начисляване на наказателни лихви и неустойки. Наред с това от компанията ще се опитат да се свържат с Вас по телефона, за да Ви уведомят за просрочието.

Нежеланието за комуникация с кредитната компания относно връщането на бърз кредит ще доведе до ситуация на натрупване на много наказателни лихви, чийто размер е по-висок от лихвите по заема. Така задължението набъбва сериозно и трябва да се намеси съдия изпълнител за принудително събиране. Вие имате право да успорите действията на кредитната компания в съда, при което кредитора, в рамките на месец, трябва да представи основанията си за предприетите наказателни действия.

Едномесечният срок на съда обаче не спира принудителното изземване. То може да се забави при подаване на жалба, на база на която съдът има вероятност да преустанови подобни действия, но само ако го убедите в неправомерието на кредитора спрямо Вас. В противен случай ще се стигне до запор на заплатата до връщане на задължението и необходимост от плащане на разноските по делото. Ето защо, най-добрият вариант е градивната комуникация с кредитната компания и намиране на вариант за доброволно плащане.

Какво може да се направи

Всеки може да изпадне в затруднение и да не успее да продължи връщането на изтегления бърз кредит, но това не означава, че всичко е свършило. Има някои варианти за облекчаване на положението:

  • Намиране на приятел за помощ – човек, който да Ви заеме средства за погасяване на наказателните лихви и внасяне на поредната вноска;
  • Търсене на алтернатива – при комуникацията с кредитора има вероятност да се намерят компромисни варианти за връщане на просроченото задължение;
  • Намиране на друга кредитна компания за договаряне и отпускане на заем с по-облекчени условия за цялостно покриване на старото задължение;
  • Продаване на непотребни активи, с парите от които да се върне просрочения бърз кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *